Digitale valuta in een notendop

Digitale valuta in een notendop

Iedereen heeft wel gehoord van de digitale valuta, of cryptocurrencies. De meest bekende zijn Bitcoin, Rippl en Ethereum. Je handelt in de valuta via een exchange (beurs) of broker, zoals Bitvavo. Maar wat is het nou precies?

Een cryptocurrency is een digitale asset, of activum, die als valuta dienst doet. Het onderliggende systeem dat de transacties mogelijk maakt is gebaseerd op cryptografie (crypto) en het is te gebruiken als een valuta (currency). Net als met gewone valuta zijn er veel verschillende factoren die de waarde doen stijgen en dalen.

De munteenheid van de digitale valuta is een computerbestand dat is opgeslagen op een netwerk van computers over de hele wereld. Dit bestand functioneert als een grootboek van financiële transacties, beter bekend als een blockchain. Dit grootboek bevat rekeningnummers die geassocieerd zijn met saldo´s van de bepaalde valuta. Gebruikers hebben middels een wachtwoord toegang tot de saldo´s, en kunnen opdracht geven om een bedrag van de ene naar de andere rekening te sturen.

Bitcoin is de naam van de bekendste, en meest gebruikte, digitale munteenheid. Andere munteenheden zijn te vinden op de site van Bitvavo. En, lekker verwarrend, Bitcoin wordt vaak ook gebruikt om het hele systeem van digitale valuta aan te duiden.

Veiliger dan harde valuta

Handelen in digitale valuta is net een soort online bankieren, maar dan zonder de vertrouwde centrale bank die de transacties controleert. Het systeem is ook geheel op software gebaseerd, maar de controle wordt gerealiseerd via het gedecentraliseerde netwerk van computers. Juist hierdoor is het handelen in digitale valuta veel minder fraudegevoelig dan het handelen in traditionele harde valuta. Het zal daarom ook niet als verrassing komen dat de digitale valuta aan populariteit aan het winnen zijn onder investeerders.